Μόλις μαθεύτηκε ότι:
Μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Greenpeace με θέμα «Κίνητρα για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί διαδικασία για παράβαση κατά της Ελλάδας, επειδή δεν κοινοποίησε το εθνικό πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2007, όπως όφειλε σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία. Το «ολίσθημα» της χώρας μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου ότι η εξοικονόμηση ενέργειας, σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών.
Η Κοινοτική Οδηγία, την εφαρμογή της οποίας αγνοεί η Ελλάδα, αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και ζητά από τα κράτη-μέλη να υποβάλουν εθνικές στρατηγικές για την επίτευξη του στόχου της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 9% μέχρι το τέλος του 2016 αλλά και λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα συμμορφωθούν με μία σειρά άλλων διατάξεων της Οδηγίας.
Μακροπρόθεσμα, η Οδηγία αυτή θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας στην αγορά, οδηγώντας σε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.
Επιπλέον μαθεύτηκε ότι:
Σε έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) τον Ιούλιο, εκτιμά ότι τα αποθέματα πετρελαίου είναι άφθονα, αλλά η ικανότητά μας να τα αντλήσουμε αγγίζει τα όριά της.
Λίγο καιρό μετά την παραπάνω δημοσίευση της ΙΕΑ, το ολλανδικό Ίδρυμα Peak Oil εξέδωσε τη δική του εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία θα έχει αντλήσει πάνω από το ήμισυ των υπαρχόντων και αντλούμενων αποθεμάτων μεταξύ 2012 και 2017, ίσως και νωρίτερα.
Σε αυτά τα πλαίσια κινείται, το επιστημονικό ντοκιμαντέρ βρετανικής παραγωγής «Μία Αργή Αφύπνιση», που θα προβληθεί στις 9 Νοεμβρίου στη Βρετανία και περιγράφει με ζοφερά χρώματα την παγκόσμια ενεργειακή κρίση συμπεραίνοντας ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής του Δυτικού ανθρώπου δεν είναι βιώσιμος ενώ ο πλανήτης χρειάζεται κατεπειγόντως τολμηρούς πολιτικούς, έτοιμους να αποκαλύψουν την πικρή αλήθεια στους ψηφοφόρους και να διασφαλίσουν την κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση των μελετών για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Και το εύλογο ερώτημα για την ήδη παραβατική Ελλάδα είναι μήπως απουσιάζει; Μήπως σύσσωμος ο Ελληνικός λαός με την κυβέρνησή του δεν κατοικεί πλέον στην Γη αλλά εκεί που αρκετοί θεωρούν οτι έχει έτσι και αλλιώς τις ρίζες του, στο μυστηριώδες άστρο του Σείριου;
Διοτι εάν συνεχίζουμε να ζούμε στη Γη
Πως είναι δυνατόν να αγνοούμε κεφαλαιώδεις κανόνες επιβίωσης σε πόλεις που συνεχίζουν να αναπτύσσονται με οικοδομικές και πολεοδομικές απαιτήσεις του περασμένου αιώνα, εντελώς ακατάλληλες δηλαδή για τις ανάγκες ανάπτυξης και λειτουργίας των σύγχρονων δομών της κοινωνίας μας.
Πως είναι δυνατόν να αγνοούμε την υπέρτατη ανάγκη ανάπτυξης, κατά προτεραιότητα, μέσων μεταφοράς σταθερής τροχιάς, υπέργεια ή υπόγεια και όχι επίγεια που καταστρέφουν και την τελευταία ικμάδα ζωής των πόλεών μας.
Πως είναι δυνατόν να δίνουμε προτεραιότητα στο ΙΧ και μετά να κατηγορούμε τους ιδιοκτήτες του για την «αλόγιστη» χρήση του αφού τα λοιπά μέσα μεταφοράς αδυνατούν στην πλειοψηφία τους να προσφέρουν έναν ολοκληρωμένο και ευχάριστο τρόπο μετακίνησης.
Πως είναι δυνατόν να οικοδομούμε κτίρια χαμηλά, διότι τα ψηλά «δημιουργούν» δυσανάλογη σχέση με τα μνημεία του Παρθενώνα..., λες και ζήτησε κανείς να ανεγερθούν ουρανοξύστες στην Πλάκα ή στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου... Αδιαφορούν φαίνεται οι επικριτές της απελευθέρωσης καθ’ύψος οτι δεν είναι δυνατόν να σφάλουν τόσες πόλεις στον κόσμο... Αγνοούν επίσης οτι τα ψηλά κτίρια προσφέρουν οικονομίες κλίμακας, είναι ποιο οικολογικά διοτι αναλογικά είναι λιγότερο ενεργοβόρα ενω απελευθερώνουν ζωτικούς χώρους για την ανθρώπινη παρουσία στο έδαφος.
Πως είναι δυνατόν να οικοδομούμε κτίρια με υλικά που ελάχιστα διαφέρουν απο εκείνα πριν απο εξήντα και πλέον χρόνια ενω είναι βέβαιο οτι κοστίζουν περισσότερο και δεν εξασφαλίζουν υψηλότερη ποιότητα διαβίωσης:
Πως είναι δυνατόν η βιοκλιματική αντίληψη να είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό ενω όσοι μηχανικοί έχουν εντρυφήσει στο θέμα το προσπερνούν με ανεξήγητη βιασύνη...;
Πως είναι δυνατόν να διαμορφώνεται πολιτική εναλλακτικών μορφών ενέργειας και το ΤΕΕ να βγαίνει με μανιφέστα ενάντια στις άδειες που δίνονται στους «πλουτοκράτες» ως δώρα εύκολου πλουτισμού. Δηλαδή, κατά την αντίληψη του ΤΕΕ, καλύτερα όλοι φτωχοί αν είναι ορισμένοι να γίνουν πολυ πλούσιοι...
Πως είναι δυνατόν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να εγκρίνει τις άδειες μονάδων εναλλακτικής παραγωγής ενέργειας με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες αντι να ενισχύει την έγκρισή τους με κατεπείγουσες διαδικασίες όπως η διάθεση των χρημάτων υποστήριξης των πυρόπληκτων.
Πως είναι δυνατόν να κωφεύουμε στην εκμετάλλευση της ενέργειας απο τον θαλάσσιο κυματισμό όταν η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ώριμη εδώ και 30 χρόνια και θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα παροχής ενέργειας στα νησιά του Αιγαίου που ευτυχώς δεν στερούνται ανέμων.
Σε μια τέτοια συνεχή παραδοξότητα
Που είναι το ΤΕΕ που σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ θα βοηθούσε στην εκπόνηση μοντέλων σύγχρονων κατοικιών χαμηλού κόστους κατασκευής, ενδεικνυόμενων για τις κλιματολογικές μας συνθήκες;
Που είναι η τυποποίηση των κατοικιών που ενω ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου στην Ελλάδα απουσιάζει ως μιαρό στοιχείο χωρίς παρά ταύτα να συντηρείται μία ανώτερη αισθητική που περιέργως ίσχυε στις αρχές του 20 αιώνα ακόμα και για τις λαϊκές κατασκευές. Έτσι πετύχαμε να ζούμε στις ασχημότερες πόλεις της Ευρώπης.
Που είναι η ευαισθησία της νέας Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε προτάσεις ολοκληρωμένων περιβαλλοντολογικών προγραμμάτων με προοπτική για τις πόλεις και τα χωριά σε κάθε έκφραση ζωής και φυσικής δραστηριότητας των κατοίκων τους.
Αντίθετα με το συνεχές αναμάσημα κενών περιεχομένου εκφράσεων και ευχολογίων για την χρησιμότητα του πρασίνου, την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την ελάττωση ρυπογόνων δραστηριοτήτων στο έδαφος, δίνεται η ψευδαίσθηση ότι προοδεύουμε χωρίς όμως αυτό να γίνεται πραγματικά...
Η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει σύσσωμη να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Crude Awakening» που θα προβάλλεται στη Βρετανία απο τις 9 Νοεμβρίου.
Η «Αργή Αφύπνιση» στο τεράστιο πρόβλημα που θα προκαλέσει η εξάντληση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θέτει «επί των τύπων των ήλων» την κάθε κυβερνητική πολιτική και προκαλεί σοκ σε όποιον αναλογίζεται το ελάχιστο του μεσολαβούντος χρόνου.
Είναι τόσο μικρό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ώστε ακόμα και αν θέλαμε να δημιουργήσουμε αντίστοιχης ισχύος συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα προλαβαίναμε.
Το ντοκιμαντέρ όμως της Αργής Αφύπνισης δεν στοχεύει απλά στο να μας ενημερώσει ή να μας σοκάρει αλλά και στο να μας πείσει ότι η μόνη μας ελπίδα θα έλθει απο την διαμόρφωση ενός διαφορετικού τρόπου ζωής, απο την αλλαγή δηλαδή της νοοτροπίας μας στο πως καταναναλώνουμε ενέργεια.
Ούτε λίγο ούτε πολύ πρόκειται για την γέννηση μιας νέας επαναστατικής διαδικασίας που θα κάνει τις πορείες προς τις προηγούμενες κοινωνικές επαναστάσεις της Γαλλίας και της Ρωσίας να ωχριούν σε ένταση επεισοδίων και αποτελεσμάτων.
Η κύρια διαφορά με τη νέα επανάσταση είναι οτι έχει γενικότερο χαρακτήρα και δεν πηγάζει απο κοινωνικές ελίτ. Είναι δηλαδή για πρώτη φορά μία γνήσια επανάσταση στο μοντέλο ζωής που διαμορφώσαμε τα τελευταία χρόνια μετά την βιομηχανική επανάσταση και τους πολέμους του 20 Αιώνα.
Η πηγή της ανάπτυξης και της ευμάρειας, ο υπερκαταναλωτισμός που πρακτικά συντηρεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, για πρώτη φορά τίθεται στο στόχαστρο και διακυβεύεται η αξία του.
Εάν μέχρι τώρα ο υπερκαταναλωτισμός εξασφάλιζε στην κοινωνία την δυνατότητα συνεχούς ανάπτυξης και έδινε εργασία στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, τώρα τίθεται το ερώτημα πως θα διατηρήσουμε ικανοποιητική απασχόληση σε συνθήκες μειωμένης παραγωγικής διαδικασίας και αυτής σε χώρες με χαμηλό παραγωγικό κόστος.
Η Αργή Αφύπνιση πρόκειται να προκαλέσει για πρώτη φορά το συνειδησιακό μας υπόστρωμα. Ας ελπίσουμε οτι μετά το σοκ θα ακολουθήσουμε το δρόμο που επιτάσσει ο μηχανισμός αυτοσυντήρησής μας.
Η ιστορία του Ελληνικού Χρέους...
Ήλθε άραγε η στιγμή της συνειδησιακής μας αφύπνισης για το τι μας επιφυλάσσει το ενεργειακό μας αύριο;
Αναρτήθηκε από Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος στις Thursday, October 18, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment