Η ιστορία του Ελληνικού Χρέους...

Ας είναι αυτό το ΠΑΣΧΑ η αφετηρία μιας νέας αντίληψης στην συμπεριφορά απέναντι στους φυλακισμένους συνανθρώπους μας...

Ενα απο τα βασικά μηνύματα του Χριστιανισμού συμπυκνώνεται στην συγχώρεση που προσφέρει ο Ιησούς στους συσταυρωμένους ληστές ολίγον πριν εκπνεύσει επι του σταυρού.

Πιστεύοντες και μη, αντιλαμβάνονται την σημασία της συγχώρεσης ακόμα και για τα βαρύτερα των εγκλημάτων, αναλογιζόμενοι και μόνο αυτό το μεγαλειώδες περιστατικό.

Η συγχώρεση αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουν όλοι να νιώσουν την χαρά που φέρνει ο συνδυασμός της Άνοιξης, της εορτής της φύσης, με την εορτή του ΠΑΣΧΑ.

Αυτήν όμως τη χαρά αδυνατούν να αισθανθούν οι έγκλειστοι στις φυλακές, ανεξάρτητα από την σοβαρότητα του παραπτώματος τους.

Οι φυλακές είναι μέρος ενός σωφρονιστικού συστήματος που αποβλέπει στο να προφυλάσσει την κοινωνία απο εκείνους που δεν έχουν σκοπό, και το απέδειξαν με τις πράξεις τους, να προσαρμοσθούν στους κανόνες της.

Δεν είναι όμως μέθοδος βασανιστηρίων ο εγκλεισμός στις φυλακές...

Δεν είναι ο σκοπός μιάς οποιασδήποτε ευνομούμενης κοινωνίας να προσβάλει, να εξαθλιώνει και να απανθρωπίζει τους φυλακισμένους διότι τότε πρόκειται για αντεκδίκηση και όχι για σωφρονισμό...

Ας αφιερώσουμε επομένως, κατά την ημέρα του ΠΑΣΧΑ, μέρος των σκέψεών μας στο πόσο εκδικητικός είναι ο τρόπος με τον οποίο το δικό μας, Ελληνικό Σωφρονιστικό Σύστημα, αντιμετωπίζει τους κρατουμένους.

Ας σκεφθούμε την κατάσταση των βρωμερών και πανάθλιων φυλακών που διαθέτουμε στην χώρα μας, που στην καλλίτερη περίπτωση είναι απαράδεκτες και στην χειρότερη ακατάλληλες για εκτροφή χοίρων.

Ας αναλογισθούμε οτι υπουργοί επι υπουργών και δικαστικοί επι δικαστικών, δεκαετίες επι δεκαετιών, δεν βλέπουν το συγκεκριμένο πρόβλημα ή το θεωρούν ικανό να περιμένει την αντιμετώπισή του μεσω των προγραμμάτων σύμπραξης ιδιωτών με το δημόσιο (ΣΔΙΤ) για την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων.

Δεν χρειάζεται να τονίσω οτι για λόγους οικονομικούς τα χαρακτηριστικά των νέων εγκαταστάσεων θα υποτιμηθούν και οι νέες φυλακές θα είναι μερικά ακόμα άθλια κατασκευάσματα δίπλα στα παλαιότερα...

Άλλωστε, δεν είναι μόνο θέμα αριθμού κτιρίων αλλά και λειτουργικότητας των κατασκευών στα μέτρα των αναγκών ανθρώπων που υποτίθεται ότι ετοιμάζονται για την κοινωνία στην οποία κάποτε θα επανέλθουν.

Θα έθετα επομένως την ακόλουθη πρόταση:

Γιατί δεν προσφέρεται η δυνατότητα στους φυλακισμένους να κτίσουν με την συνεργασία επαγγελματιών μηχανικών και την επίβλεψη της πολιτείας τις φυλακές που αυτοί θα μείνουν.

Είναι βέβαιο οτι οι περισσότεροι θα το προτιμήσουν απο το να σαπίζουν σωματικά και ψυχικά στα άθλια και βρωμερά σημερινά κελιά τους...

Ας είναι αυτό το ΠΑΣΧΑ η αφετηρία αυτής της νέας αντίληψης στην συμπεριφορά μας απέναντι στους φυλακισμένους συνανθρώπους μας...

Η πρόταση μπορεί να εκπορεύεται απο μια γνήσια χριστιανική αντίληψη αλλά αφορά όλους και δίνει σε όλους την ίδια χαρά και την ίδια ανθρώπινη μεγαλοπρέπεια και αξιοσύνη.

No comments: