Η ιστορία του Ελληνικού Χρέους...

Επιστολή στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη

Κύριε Χρυσοχοίδη,

διάβασα την συνέντευξή σας στον Κ. Π. Παπαδιόχο.

Ήταν μια ευχάριστη και ανανεωτική έκπληξη.

Χάρηκα με αυτά που διάβασα, με αυτά που είπατε και για τον τρόπο που σκέπτεστε.

Πρόσφατα ξεφύλλιζα το βιβλίο του κυρίου Βενιζέλου «Αριστερά – Δεξιά» και δεν βρήκα ένα σημείο με την φρεσκάδα, την καθαρότητα και την απλότητα των θέσεων που διαμορφώσατε στην σύντομη συνέντευξή σας.

Ούτε στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της κυρίας Διαμαντοπούλου «Η έξυπνη Ελλάδα» βρήκα τέτοια καθαρότητα θέσεων για την υιοθέτηση μιας νέας ιδεολογίας που θα προσδιορίζει το νέο ΠΑΣΟΚ έναντι των ευκαιριακών φληναφημάτων των πολιτικών γειτόνων του.

Κύριε Χρυσοχοίδη, μου άρεσε ότι δεν ψαχουλεύετε σε θολά νερά μήπως ο ψηφοφόρος πέσει στα δίκτυα σας... Αντίθετα του προσφέρεται μία καθαρή και σύγχρονη προοπτική στους τομείς που τελικά διαμορφώνουν την ποιότητα ζωής όπως η υγεία, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση.

Δεν πλειοδοτείτε λαϊκίζοντας προς την στερημένη ανανεωτικού λόγου και πρωτοτυπίας αριστερά ούτε προς την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη δεξιά.

Οι πατερίτσες της Αριστεράς θα είναι πάντα πατερίτσες που θα δημιουργούν αστάθεια σε κάθε μικροεμπόδιο.

Η καθαρότητα ενός πολιτικού προγράμματος με προοδευτικό και φιλελεύθερο σχεδιασμό που θα βασιζεται στην οικονομία της αγοράς, θα δέχεται το κράτος ως εγγυητή εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, ως θεσμοθέτη των ελεγκτικών μηχανισμών και απονομέα κοινωνικής μέριμνας και δικαιοσύνης, είναι το ζητούμενο σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Ένα τέτοιο σύστημα δεν θα στερείται αρχών κοινωνικής αλληλεγγύης και δεν θα επιτρέπει στην κοινωνία της αγοράς να επιβάλει την απρόσμενη σκληρότητα που ανάγκασε και τους πλέον φιλελεύθερους οικονομολόγους των δεκαετιών του 80 να επανεξετάσουν την θέση τους για τις κοινωνικές επιπτώσεις της ασύδοτης φιλελευθεροποίησης έναντι του Κρατικού παρεμβατισμού.

Τώρα βλέπουν ξανά την αξία του ρόλου του κράτους διότι είχαν την εμπειρία ενός τουλάχιστον τραγικά αποτυχημένου συστήματος, του συστήματος υγείας που κατατρώγει τεράστια ποσοστά του Αμερικανικού ΑΕΠ αν και αφήνει παντελώς ακάλυπτο το 1/6 των Αμερικανών. Τώρα παραδέχονται ότι το κράτος έχει χρήσιμο παρεμβατικό ρόλο στην κοινωνία των πολιτών του 21 αιώνα.

Επιπλέον ο θεσμός της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχει τόσο εξυψωθεί που να καθορίζει ουσιαστικά το ενδιαφέρον των επενδυτών στις εισηγμένες στα διεθνή χρηματιστήρια εταιρείες.

Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την οικονομική πορεία των εταιρειών τους, μεγαλύτερο ισως και απο τους μετόχους. Τις βλέπουν σαν το σπίτι τους και δεν εξακοντίζουν αοριστολογίες ενάντια στην πλουτοκρατία.

Παρακολουθώντας αυτές τις συγκλονιστικές αλλαγές προσβλέπω σε μία αναλυτική διατύπωση των θέσεών σας που σας διαβεβαιώ ότι θα φέρουν τον πραγματικό εκσυγχρονισμό στην Ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, η έννοια του εκσυγχρονισμού ταυτίσθηκε με την έννοια της τεχνοκρατίας. Εκσυγχρονιστής και Τεχνοκράτης υπήρξαν σχεδόν ταυτόσημοι όροι επί διακυβέρνησης Σημίτη οδηγώντας στα σημερινά αδιέξοδα.

Σας εύχομαι καλή δουλειά και είμαι στη διάθεσή σας για την πραγμάτωση του ονείρου μίας Ελλάδας γεμάτης ευμάρεια με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.


Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος
Οικονομολόγος – Επιχειρησιακός Ερευνητής
+30 6932 288185

No comments: