Η ιστορία του Ελληνικού Χρέους...

Φωτοβολταϊκά: κοινή λογική και συμπεράσματα

Η ακόλουθη επιστολή εστάλη στον αρχισυντάκτη της Οικονομικής Καθημερινής Λεωνίδα Στεργίου, επι τη ευκαιρία της δημοσίευσης σχολίου απο τον πρώην Υπουργό Στέφανο Μάνο και αντισχολίου απο τον αναπληρωτή καθηγητή του ALBA Κυριάκο Βλάχο, για την εφικτότητα εκτεταμένης χρήσης μικροφωτοβολταϊκών σταθμών απο ιδιώτες.

Αγαπητέ κύριε Στεργίου,

Οι «Απόψεις» που κατατίθενται στην έγκριτη εφημερίδα σας διαβάζονται με ίδιο ενδιαφέρον απο εκείνους που έχουν λόγο στα όσα εκτίθενται αλλά και εκείνους που απλά ενδιαφέρονται για τα σημαντικά θέματα της εποχής μας.

Τα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος είναι εξαιρετικής σημασίας και η εφημερίδα σας τα αγκάλιασε συστηματικά και με την σοβαρότητα που τους ανήκει...

Πρόσφατα σε δημοσίευση του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου με τίτλο «Αρμενίζοντας στη Θάλασσα της Ανοησίας» εκφράστηκαν πρωτόπυπες ιδέες και καυτηριάσθηκε η ανυπαρξία κρατικού ενδιαφέροντος υποστήριξής τους.

Ο κύριος Μάνος έθεσε τους υπεύθυνους των προγραμμάτων ενέργειας προ ευθυνών που δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιηθεί απο τους ίδιους...

Καυτηρίασε την αδράνεια υιοθέτησης ενός συστήματος πολλών οικιακών παραγωγών ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων όπως ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Γερμανία. Ο κάθε ιδιοκτήτης κατοικίας θα μπορεί με συνοπτικές διαδικασίες να εγκαθιστά ένα τυποποιημένο σύστημα που θα καλύπτει σημαντικό μέρος ή και το σύνολο των αναγκών του σε ενέργεια, υποκαθιστώντας αθροιστικά μια μονάδα 400 MW.

Το θέμα δεν είναι αν η υλοποίηση της πρότασης του κυρίου Μάνου, με τους 200.000 μικροπαραγωγούς ενέργειας, θα επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας πολύ περισσότερο απο ότι η δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας των 400 MW.

Το θέμα είναι το μήνυμα που εμπεριέχεται στην πρόταση Μάνου ενάντια στην αδράνεια που παρατηρείται σήμερα με εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για την αξιοπιστία των εμπλεκόμενων φορέων και του ίδιου του κράτους...

Σε απάντηση / σχολιασμό των σκέψεων Μάνου, διάβασα τις θέσεις του μέλους της ΡΑΕ και Αναπληρωτή καθηγητή του ALBA Κυριάκου Βλάχου.

Το πρώτο στοιχείο που ξενίζει στα σχόλια του κυρίου Βλάχου είναι το ηθικοπλαστικό «Χρειάζεται τέτοια παροχή κινήτρων που να μη δίνουν ευκαιρίες γρήγορου και εύκολου πλουτισμού στους επενδυτές»

Ομολογουμένως δεν ήξερα ότι η ΡΑΕ είναι ηθικοπλαστικός οργανισμός με ενδιαφέροντα σε μία εξισωτική κοινωνία (egalitarian society)

Θεωρούσα αυτό ως έργο της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης και οπωσδήποτε έξω απο τα ενδιαφέροντα των τεχνοκρατών της ΡΑΕ οι οποίοι καλούνται να κάνουν την δουλειά που τους ανατέθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Θεωρώ επίσης την τοποθέτηση του κυρίου Βλάχου αφάνταστα υποκριτική διότι η ΡΑΕ έχει το μερίδιο του λέοντος στην ευθύνη των καθυστερήσεων αδειοδότησης μικρών επενδυτών σε ΑΠΕ που σίγουρα δεν θα πλουτίσουν απο την πρωτοβουλία τους να παράγουν ενέργεια...

Αντι λοιπόν να επικεντρωθεί σε αυτές τις καθυστερήσεις, ο κύριος Βλάχος, εκφράζει θέσεις με κοινωνικό μήνυμα... αγνοώντας τα όσα μηνύματα εξανάγκασαν τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ κύριο Χρυσοχοίδη να κάνει σχετική με το τραγελαφικό των καθυστερήσεων ερώτηση στη βουλή...

Σε κάθε περίπτωση ενα μέλος τη ΡΑΕ, λόγω του ρόλου της αρχής στην οποία μετέχει, οφείλει να είναι προσεκτικότερο στις μη τεχνοκρατικές τοποθετήσεις του...

Όμως υπάρχει και ένα επιπλέον στραβοπάτημα απο τον κύριο Βλάχο.

Απλά αγνοεί, παρά την θέση του ως διδάσκων, τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. Αγνοεί π.χ. ότι πλέον υπάρχουν τεχνικές με τις οποίες το κόστος της παραγόμενης απο τον ήλιο ενέργειας κατεβαίνει στα $ 0.05 / kWh !!!

Το κόστος αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό για τα σημερινά δεδομένα και ανατρέπει τα πάντα στον τομέα παραγωγής ενέργειας μεσω ΑΠΕ ή κάθε ΠΕ. Είναι σαφώς χαμηλότερο απο το κόστος παραγωγής ενέργειας απο Λιγνιτικές μονάδες...

Επιπλέον, τα συστήματα που χρησιμοποιούνται με αυτή την εκπληκτική απόδοση είναι modular με αποτέλεσμα να είναι το ίδιο εύκολη η χρήση τους σε μικρές και μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Με το αναφερόμενο κόστος ακόμα και οι ανεμογεννήτριες γίνονται μη ανταγωνιστικές... αν και σε ενα ενεργειακό grid διαφορετικών πηγών είναι αναγκαίες για λόγους εξισορρόπησης ισχύος, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες.

Θα προσθέσω οτι με τα νέα δεδομένα κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απο τον ήλιο δεν χρειάζεται καμία χρηματοδότηση διότι οι επενδυτές θα παράγουν ενέργεια φτηνή που θα πωλούν στη ΔΕΗ με τις τρέχουσες τιμές χρέωσης των καταναλωτών και πάλι θα επωφελούνται...

Θα έχουμε δηλαδή μια κατάσταση πραγματικής απελευθέρωσης στο σύστημα παραγωγής ενέργειας που δεν βοηθά η σημερινή κατάσταση και που θα είναι το βάθρο υλοποίησης της πρότασης Μάνου.

Στη περίπτωση δε που χρειασθεί χρηματοδότης για την αρχική επένδυση καλό θα ήταν να δουν οι υπεύθυνοι του υπουργείου ανάπτυξης τις πρωτότυπες μεθόδους χρηματοδότησης που ακολουθούν στη πολιτεία του New Jersey των ΗΠΑ, με τα εμπορεύσιμα πιστοποιητικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Solar Renewable Energy Certificates - SREC -Program) Εκεί βέβαια δεν περιμένουν τις χρονοβόρες διαδικασίες και αποφάσεις της ΡΑΕ για την έναρξη λειτουργίας και σύνδεσης των μικροσταθμών τους στο δίκτυο της τοπικής εταιρείας ενέργειας... Η διαδικασία γίνεται άμεσα με την συμπλήρωση σχετικής διαδικτυακής φόρμας.

Πηγές:

Κυριάκου Βλάχου «Φωτοβολταϊκά: κοινή λογική και συμπεράσματα» Απόψεις, Καθημερινή, 4ης Μαίου 2008

Στέφανου Μάνου «Αρμενίζοντας στη θάλασσα της ανοησίας» Απόψεις, Καθημερινή, 20ης Απριλίου 2008

New Jersey Solar Renewable Energy Certificate Program - http://www.njcleanenergy.com

How SUNRGI's propriety technology produces large amounts of electricity from solar radiation at a whole sale price of US $0.05 / kWh http://www.sunrgi.com

No comments: