Αγαπητέ Μιμη,
Θα επανέρχομαι και θα ξαναεπανέρχομαι εδώ διότι άνοιξες ένα μεγάλο και προκλητικό κεφάλαιο θέσεων με την τελευταία τοποθέτησή σου...
Καταπληκτικές οι επισημάνσεις του Tzoumas.P για την σοσιαλιστική και όχι εγωσιοσιαλιστική αντιμετώπιση της εκπαίδευσης στην ΤΣΕΧΙΑ.
Τα όσα αναφέρει και πολλά που δεν αναφέρει θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό μπούσουλα για την Ελλάδα και κυρίως για το πρόγραμμα παιδείας του ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να έχει σοσιαλιστική χροιά και όχι ψευτοχροιά ή όπως επιμένω να λεω εγωσοσιαλιστική που είναι χειρότερη απο την καπιταλιστική διότι εκεί ξέρεις που πατάς και τι λες ενώ εδώ απο παντού σε παίρνουν τα βόλια και δεν έχεις πως να προφυλαχτείς...
Ειδικότερα το σύστημα της βαθμιαίας προσαρμογής των νέων στον εργασιακό χώρο με ειδικότητες και επίπεδο εφαρμογής ανάλογα με τα προσόντα τους άμεσα και οχι μετα απο περιόδους αφάνταστης χαλάρωσης και ανεργίας σε χρόνο που δεν αξιοποιείται στο παραμικρό η δυναμική τους... θα πρέπει να μελετηθεί με την ίδια ευρηματικότητα όπως το ασφαλιστικό.
Για την ακρίβεια η εκπαίδευση είναι σημαντικότερη υπόθεση και απο το ασφαλιστικό.
Οταν έχεις παιδεία και ανάπτυξη απο την χρήση του μυαλού και όχι του σώματος (βλέπε τουρισμός) τότε έχεις και χρήματα για να καλύψεις όλα τα καινά του οποιουδήποτε ασφαλιστικού...
Η λογική του να προετοιμάζονται τα παιδιά σε ιδιαίτερα κρατικά ή έστω ιδιωτικά κολέγια με την ταυτόχρονη κατάργηση των άθλιων φροντιστηρίων που αποβλέπουν μόνο στον πλουτισμό μιας αποτυχημένης κάστας εκπαιδευτικών, είναι ιδανική.
Εδώ είναι το πεδίο ελέγχου των μηνυμάτων και των αξιών της σοσιαλίζουσας νοοτροπίας του ΠΑΣΟΚ, με στοιχεία ελεύθερης οικονομίας για να υπάρχει και το κίνητρο.
Κανείς δεν δουλεύει Μίμη όταν ξέρει οτι το καλλίτερο που θα πετύχει είναι 40 % αύξηση μισθού μετα απο 35 χρόνια... (Ακόμα και ο Λένιν στην ΝΕΠ εφάρμοσε μισθολόγια με 32 διαβαθμίσεις...) Αυτός ο αχρείος λαϊκισμός των δυο πρώτων Παπανδρεικών κυβερνήσεων έβλαψε τον τόπο ανεπανόρθωτα δημιουργώντας τον ωχαδελφισμό της γενιάς μας, της γενιάς των 50+
Ας τα μαζέψουμε όμως Μιμη, ας τα μαζέψουμε για να τρέξουμε όπως πλέον είναι ανάγκη, με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα και ας δανειστούμε την πείρα των Τσέχων και των Εγγλέζων (διότι και αυτοί έχουν εξαιρετικά έξυπνο σύστημα εκπαίδευσης παρά τις ατέλειες του... )
Για την ακρίβεια και τα δυο συστήματα, το Αγγλικό και το Τσέχικο έχουν την ίδια ρίζα. Δημιουργήθηκαν μεσοπολεμικά ως αντίδοτα της μεγάλης μιζέριας του πρώτου πολέμου και τελειοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 50 και του 60 το κάθε ένα με τις αποχρώσεις των πολιτικών επιρροών που επικρατούσαν. Και τα δυο έχουν ισχυρό σοσιαλιστικό πυρήνα με τις ανάλογες εκτροπές απο την διαφορετικότητα των πολιτικών συστημάτων των δύο χωρών.
Η ιστορία του Ελληνικού Χρέους...
Πως έγινε "κλισέ" η γενιά των 700 €... Ενα σχόλιο...
Αναρτήθηκε από Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος στις Tuesday, April 08, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment