Η ιστορία του Ελληνικού Χρέους...

Το Ευρώ ή η Ελλάδα θα επιβιώσει;

(Το ακόλουθο κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ την 24η Μαρτίου 2010)

Ποιος θα ανεχόταν αυτή την ερώτηση στην Ελλάδα μόλις δυο χρόνια πριν;

Και όμως δυο χρόνια πριν η κατάσταση ήταν σχεδόν η ίδια με την σημερινή. Η διαφορά ήταν ότι ο ασθενής δεν είχε ακόμα ακούσει με πλήρη φιλαλήθεια, από τον γιατρό του, την γνωμάτευση για την πάθησή του και οι συγγενείς του δεν είχαν κατ επέκταση ενημερωθεί.

Σήμερα, γνωρίζουν όλοι την πλήρη αλήθεια και αυτό κάνει τη διάφορα.

Στην παγκοσμιοποιημένη πλέον οικονομία, η γνώση της αλήθειας είναι το εργαλείο των κερδοσκόπων για τους οποίους η παραμικρή αδυναμία λειτουργεί όπως η πληγή του φυτοφάγου ζώου σε ένα σαργοφάγο... Ακόμα και αν δεν το έχει δει, έχει οσμιστεί το αίμα και το ακολουθεί με τη μοίρα του να έχει προδιαγραφεί... ή μήπως όχι;

Αν πάρουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από εκείνους που έχουν λόγο να ομιλούν για την υπερπροβαλλόμενη κρίση, τότε μάλλον σε σύγχυση θα καταλήξουμε για το τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι άραγε αυτή, η ενδιάμεση κατάσταση, ακόμα μεγαλύτερη τιμωρία από το να μας πουν καθαρά και ξάστερα ότι αυτό θα συμβεί ή εκείνο; Πως εμείς θα ηρεμήσουμε μέσα σε μια τέτοια διχογνωμία και πως θα βαδίσουμε χωρίς το άγχος της τελικής απόφασης να επηρεάζει την τύχη μας;

Ο πρώην διοικητής της Federal Reserve, Paul Volcker, στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξής του, στο Βερολίνο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα μπορέσει να «επιβιώσει», παρά τις ισχυρότατες πιέσεις που δέχεται τους τελευταίους τρεις μήνες με αφορμή τις ανησυχίες που προκάλεσε η πορεία της δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα, θέλησε να είναι καθησυχαστικός για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. «Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι αξεπέραστο», δήλωσε.

Σημαντικά διαφοροποιημένη φαίνεται πως είναι η θέση της Angela Merkel. «Το ευρώ βρίσκεται για πρώτη φορά σε δύσκολη θέση, όμως θα αντιμετωπίσει την καταιγίδα, ισχυρίστηκε σε μία ακόμα συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Γερμανίδα καγκελάριος.

Παραδέχτηκε βέβαια το γεγονός ότι οι επιθέσεις που δέχονται «κάποιες» χώρες από τους κερδοσκόπους είναι επικίνδυνες αλλά οι χώρες αυτές, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνες τα προβλήματά τους,.

«Νομίζω ότι η πραγματική εμπιστοσύνη στο Ευρώ θα επιτευχθεί στις αγορές μόνο εάν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες με πολύ υψηλά ελλείμματα», τόνισε.

Εντελώς διαφοροποιημένος ακούγεται ο γηραιός Master των αγορών George Soros.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN στις 28 Φεβρουαρίου, o δισεκατομμυριούχος επενδυτής, προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα επιβιώσει αλλά το Ευρώ θα υποστεί “σκληρή δοκιμασία” και “ενδέχεται να μην επιβιώσει” από την Ελληνική δημοσιονομική κρίση, αφήνοντας ωστόσο την Ισπανία και άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα.

«Εάν συνέχισε, η Ευρώπη δεν λάβει τώρα τα θεσμικά μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της “δυσλειτουργίας” του νομίσματος, τότε το ευρώ μπορεί πράγματι να μην επιβιώσει».

Ίσως η απάντηση στην διχογνωμία να βρίσκεται στα προφητικά λόγια του άλλοτε προέδρου της Γαλλίας Valery Guiscard d' Estaing σε συνέντευξή του στην Le Monde το 1997. «Αν δεν υλοποιούνταν η νομισματική ένωση είπε, θα ήταν συντριπτική η επιρροή της Γερμανίας, την οποία ενσάρκωνε το Γερμανικό Μάρκο, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Άρα το πραγματικό δίλημμα δεν είναι το Ευρώ ή η Ελλάδα, εφόσον το Ευρώ ενεργεί σαν δίχτυ ασφαλείας στις Ελληνικές δημοσιονομικές ακροβασίες, συγκρατώντας ταυτόχρονα την Γερμανία από μια νέα κούρσα που θα ενέπλεκε την Ευρώπη για μια ακόμα φορά σε περιπέτειες...

Θα ήταν επομένως πολύ ποιο παραγωγικό αν βλέπαμε το δίλημμα να καταλήγει στην ενθαρρυντική λαϊκή ρήση «βάστα με να σε βαστώ να ανεβούμε το βουνό»