Η ιστορία του Ελληνικού Χρέους...

Μια φορά και ένα καιρό, ένας δήμαρχος

Δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα Κηφισιά,την 11η Απριλίου 2008

Αγαπητέ κύριε Γρηγοράκο,

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια πολύ άσχημη πόλη. Βία, εγκλήματα, κυκλοφοριακό, ατυχήματα, ναρκωτικά, βρωμιά και γκρίζοι δυστυχισμένοι πολίτες. Και δεν ήταν καμιά μικρή πόλη, είχε έξι μύρια κατοίκους που είχαν παραδοθεί εντελώς στην μαυρίλα. Ένα πρωί, ο διευθυντής του Πανεπιστημίου της πόλης που ήταν μαθηματικός και φιλόσοφος, εκεί που πήγαινε στη δουλειά του και βλέποντας την κατάντια της πόλης του, πήρε μια πολύ κουφή απόφαση. Δήλωσε την παραίτησή του στο Πανεπιστήμιο, λέγοντας πως ήθελε να διευρύνει την διδασκαλία του και στα έξι εκατομμύρια κατοίκους. Στους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο, ο καθηγητής αυτός ήταν γνωστός για τους περίεργους τρόπους διδασκαλίας του. Για παράδειγμα, μια φορά που επικρατούσε χάβρα στο μάθημα, κατάφερε να επαναφέρει την τάξη κατεβάζοντας τα βρακιά του. Γενικά δηλαδή, εφεύρισκε αστείους και εντελώς ανορθόδοξους τρόπους για να πετυχαίνει το σκοπό του και περιέργως, πάντα τα κατάφερνε.

Για την προεκλογική καμπάνια του λοιπόν, φόρεσε μια στολή σούπερμαν, αυτοχρίστηκε 'υπερπολίτης' και αμολήθηκε στους δρόμους βάζοντας ταυτόχρονα υποψηφιότητα για δήμαρχος. Έφερε πολύ γέλιο στον κόσμο αλλά επειδή όπως έλεγαν, είχε αρκετά ειλικρινή φάτσα, τον ψήφισαν. Ο καινούργιος δήμαρχος όμως δεν είχε καμία σχέση με τους προηγούμενους. Η πρώτη του κίνηση ήταν να προσλάβει 20 μίμους και να τους σκορπίσει στους δρόμους της πόλης. Η δουλειά τους ήταν να χλευάζουν όσους παραβίαζαν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.. Σιγά, θα μου πείτε. Οι πολίτες όμως (που εννοείται στα τέτοια τους οι κανόνες οδικής συμπεριφοράς), άρχισαν να συμμορφώνονται γιατί αποδείχτηκε πως τους πείραζε πολύ περισσότερο η δημόσια κοροϊδία, παρά τα πρόστιμα. Αμέσως μετά, βγήκε σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και έκανε ντους κατατσίτσιδος live, κλείνοντας την παροχή νερού ενώ σαπουνιζόταν, για να δείξει στους πολίτες πώς μπορούν να εξοικονομούν νερό. Και βουαλά! Η κατανάλωση νερού αμέσως έπεσε.

Όρισε Ημέρα Γυναίκας όπου οι άντρες θα φρόντιζαν τα παιδιά και οι γυναίκες θα έβγαιναν βόλτα στην πόλη. Αυτό, ήταν ανήκουστο γιατί η συγκεκριμένη πόλη ήταν πολύ επικίνδυνο μέρος τα βράδια, ενώ οι γυναίκες δεν έβγαιναν βόλτες σχεδόν ποτέ ως τότε. 700.000 γυναίκες γέμισαν τους δρόμους πανηγυρίζοντας ενώ ακόμη και o αρχηγός της αστυνομίας ήταν γυναίκα εκείνο το βράδυ. Το καλύτερο; Μοίρασε στους πολίτες ταμπέλες με thumbs up και thumbs down για να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν δημόσια τις πράξεις των συμπολιτών τους. Πράγμα φυσικά που δεν έχασαν την ευκαιρία να το ξεφτιλίσουν δεόντως αλλά όλως περιέργως, ειρηνικά. Το ομαδικό κράξιμο ήταν ότι έπρεπε τελικά. Γενικώς σκαρφιζόταν αστείες ή περίεργες καμπάνιες για κάθε τί που ήθελε να πετύχει, όπως όταν ζήτησε να του τηλεφωνήσει (στο προσωπικό του γραφείο μάλιστα) όποιος πολίτης συναντούσε έστω κι έναν υποδειγματικό ταξιτζή. Σύντομα, 150 τηλεφωνήματα συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί ομάδα ταξιτζήδων που ο δήμαρχος ονόμασε Ιππότες της Ζέβρας και είχαν την προσωπική του υποστήριξη. Ίδρυσε επίσης ταμείο εθελοντικών φόρων για όσους ήθελαν να δώσουν παραπάνω χρήματα (!) στο δημοτικό ταμείο. Φυσικά και μάζεψε χρήματα. Τέλος, προσπαθώντας να δείξει πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη ζωή, ζωγράφισε αστέρια σε κάθε σημείο θανάτου από τροχαίο στην πόλη, πράγμα εξαιρετικά έξυπνο γιατί το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο αλλά και ιδιαίτερα σοκαριστικό.

Όχι, δεν είναι παραμύθι. Πρόκειται για τον Κολομβιανό Antanas Mockus, τον δήμαρχο της Μπογκοτά το 1993. Μετά το πέρας της θητείας του, ο παράξενος αυτός δήμαρχος, ξεκίνησε διαλέξεις αναλύοντας τα συμπεράσματά του από το κοινωνικό του πείραμα. Ένα από τα συμπεράσματά του είναι πως η γνώση δίνει δύναμη αρκεί να καταφέρεις να τη μεταδώσεις μέσω της τέχνης, του χιούμορ και της δημιουργικότητας. Μόνο έτσι οι άνθρωποι αποδέχονται τις αλλαγές.

Η παραπάνω ιστορία ελπίζω να δώσει τροφή στην σκέψη των εκπροσώπων και της δική μας δημοτικής αρχής αλλά και της δικής μας τοπικής κοινωνίας γενικότερα.

Έχει επικρατήσει η εύκολη άποψη ότι για όλα φταίει ο δήμαρχος και η τρέχουσα δημοτική αρχή ενω όλοι εμείς, οι δημότες που επικαλούμεθα τις ευθύνες των άλλων, είμαστε άμοιρα θύματα των δικών τους αποφάσεων.

Εάν σε αντίθεση διακρίναμε και τις δικές μας ευθύνες θα μπορούσαμε να συνεργασθούμε με πρωτοτυπία και ενθουσιασμό όπως ο Δήμαρχος της Bogotá Antanas Mockus, ώστε και η δική μας πόλη να ξαναγίνει πρότυπο ευχάριστης και πολιτισμένης διαμονής.

Το παραμύθι της Bogotá αναδημοσιεύτηκε απο τα αρχεία της εφημερίδας του Πανεπιστημίου του Harvard.

Μια κραυγή ενάντια στην απραξία...

Μια κραυγή ενάντια στην απραξία... (Επιστολή στον Μίμη Ανδρουλάκη)

Αγαπητέ Μιμη,

Οι προσπάθειες διεύρυνσης του διαύλου της διαδικτυακής επικοινωνίας και της δημοσιότητας που του αντιστοιχεί είναι πολύ σημαντικές και τις επικροτώ...

Και σε αυτό το μήνυμα δεν θα παραλείψω να τονίσω πόσο σημαντικές είναι οι επισημάνεις του Tzoumas.P στα θέματα της παιδείας.

Επίσης, δεν θα σταματήσω να δηλώνω την απορία μου για την έλλειψη προσφοράς παραγωγικών και κυρίως πρακτικών ιδεών απο όσους συμμετέχουν σε αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας.

Έχουμε ανάγκη Μίμη απο προτάσεις για νέα συστήματα και δομές για την νέα Ελλάδα..

Απο πολιτικαντολογία σίγουρα δεν έχουμε ανάγκη...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΑΜΑΝΕΙΨΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΟΛΟΓΊΑ...

Ταυτόχρονα ούτε και η ΝΔ έχει ελπίδα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας και τακτικών....

Το να μη μοιράζονται π.χ. τα χρήματα των δωρητών προς τους πυρόπληκτους, με διάφορα γραφειοκρατικά τερτίπια, είναι η κορύφωση αυτής της αθλιότητας.

Κορύφωση της αθλιότητας συνιστούν και οι τάχα φιλολαϊκές θέσεις της αριστεράς που δεν έστειλε δυο συνεργία εργατοτεχνιτών να κτίσουν δύο σπίτια τον Οκτώβρη... ως δείγμα καλής θέλησης ενός ανανεωτικού πνεύματος στη σημερινή πολιτική σκηνή...

Η κυρία Παπαρήγα και ο κύριος Αλαβάνος μόνο τα παράθυρα της Τηλεόρασης έψαχναν αποδεικνύοντας έτσι οτι είναι κατώτεροι των περιστάσεων...

Εσύ Μίμη καθηλώθηκες με την συγγραφή θέσεων και αντιπαραθέσεων, που είναι μεν αναγκαίες αλλά οχι επαρκείς για κάτι παραπάνω απο το επικοινωνιακό στάδιο. Οι θέσεις χρειάζονται και υλοποιήσεις και ως αντιπολίτευση έχετε μόνο την δυνατότητα δειγμάτων γραφής... Τη δυνατότητα δηλαδή να κινητοποιηθείτε θετικά και οχι μόνο σε αρνήσεις και διαδηλώσεις...

Γιατί δεν είδα Μίμη μια ομάδα να διαδηλώνει ενάντια στην απραξία που επικρατεί για του πυρόπληκτους της Ηλείας...;

Άφησε για λίγο την Κρήτη και κατέβα στην Πελοπόννησο.

Φρόντισε ακόμα και τώρα να διαμορφωθούν συνεργεία διεκπεραίωσης της γραφειοκρατίας (κινητά ΚΕΠ ή Κινητές Ομάδες Πάταξης της Γραφειοκρατίας - ΚΟΠΑΓ) που θα διαπεραιώνουν τις απαιτήσεις για την κατασκευή των νέων σπιτιών.

Σκέψου οτι δεν είναι ανάγκη να ανακατασκευασθούν τα παλαιά οικήματα. Είναι πολυ ποιο λογικό να κατασκευασθούν νέα όμορφα σπίτια αντι της πανάκριβης επανακατασκευής των παλαιών...

Έτσι ούτε παλιές άδειες χρειάζονται ούτε τίποτα... Πρέπει να τελειώσουν πλέον οι ανόητες γραφειοκρατικές δικαιολογίες ακόμα και του κυρίου Μολυβιάτη, που δηλώνει ανήμπορος απέναντι στην γραφειοκρατία του ΥΠΕΧΩΔΕ... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΝΤΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ... EΙNAI ΔYNATON NA ZHTOYNTAI ΑΔΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΣΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ... ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;

Μιμη... Ποιον εμπαίζει η ΝΔ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΕΜΠΑΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ;

Επι τέλους Μίμη, πες τα αυτονόητα στην Βουλή και προθυμοποιήσου να μπεις μπροστά σε αυτή την ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΠΕΙ Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑΣ.

Πέστα στην Βουλή όπως θαρραλέα τα είπε στην ΚΕ της ΝΔ, ο Τατούλης;.

Δες και τις προεκτάσεις της ομιλίας του... σε μια νέα πολιτική σκηνή...

Πρακτικά ο άνθρωπος αυτός, αν και δεξιός, ανοίγει παράθυρο στη νέα πολιτική σκηνή, σε αυτήν που θα πρέπει να αποβλέπει και το ΠΑΣΟΚ... Μήπως είναι καιρός να ανανεώσουμε επι τέλους εκ βάθρων την δομή της πολιτικής σκηνής πριν εμφανισθούν και στην Ελλάδα τίποτα Μπερλουσκόνια πολιτικά εκτρώματα... ως αποθέωση της ΑΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Μήπως είναι καιρός να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος που δεν θα εστιάζει στο ασφαλιστικό (στο μοίρασμα της φτωχής μας πίττας..) αλλά στην ανάπτυξη της παιδείας και της τεχνολογίας (στην δημιουργία και το μεγάλωμα της πίττας;)

Μήπως είναι καιρός να στήσουμε στην πυροπαθή Ηλεία το πρώτο ΧΩΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ;

Ναι Μιμη αυτή είναι μια καλή ιδέα...

Συσπείρωσε όσους μπορείς για να δημιουργήσουμε το πρωτο χωριό τεχνολογικών εφαρμογών για την οικολογία και την διάσωση του οικοσυστήματος της Πελοποννήσου.

Θα γίνει στην Ηλεία και σε διαβεβαιώ οτι αν η προσπάθεια είναι σοβαρή τα χρήματα θα βρεθούν με ευκολία...

Καλό ξεκίνημα...